JÄSENKORJAAMO PEUKALOPAJA

Kalevalainen jäsenkorjaus Mobilisaatiohoito Akupunktio

Akupunktio

Akupunktio on ehkä tunnetuin perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto. Analyysin jälkeen valitaan hoitoon tarvittavat akupunktiopisteet, joita on sekä meridiaaneilla että niiden ulkopuolella olevat ekstrapisteet. Yleisin tapa on laittaa pisteeseen akupunktioneula. Neulat ovat ruostumatonta terästä ja steriilejä kertakäyttöneuloja. Neulojen annetaan olla paikoillaan tarvittava aika, yleensä n.15-20 minuuttia. Hoitokertojen määrä vaihtelee, mutta useimmiten joutuu käymään ainakin muutaman kerran, jotta haluttu vaikutus saadaan.

Joissakin tilanteissa käytetään myös tulineulaa eli erikoisneula kuumennetaan ja tehdään nopea pisto, neulaa ei jätetä paikalleen. Tulineula on erityisen tehokas polvivaivojen hoidossa.

Kuivakuppaus- ja liukukuppaus

Kuivakuppauksessa eli alipainehieronnassa kuppauskuppi laitetaan valitulle alueelle tekemällä tyhjiö kupin sisään. Kuppia pidetään paikoillaan haluttu aika ja se jättää jälkeensä mustelman, joka häviää muutamassa päivässä. Kuivakuppausta käytetään Kiinassa etenkin niska- olkapääkipujen hoitoon.

Liukukuppauksessa alipaineistettua kuppauskuppia liu'utetaan pääasiassa selän ja hartioiden lihasalueilla. Alipaine nostaa lihasmassaa n. 1 cm jolloin lihas rentoutuu ja sen aineenvaihdunta paranee. Käytän liukukuppausta usein jäsenkorjaushoidon jälkeen selän alueella.

Moksibustio

Moksibustiossa akupunktiopistettä lämmitetään sikarin muotoon tehdyllä yrttipuikolla, jonka kytevä pää tuodaan pisteen lähelle. Moksapuikko on tehty pujosta, mutta tässä muodossa pujon ei ole todettu aiheuttavan allergista reaktiota. Moksa sopii erittäin hyvin kylmävaivoihin ja siksi sitä käytetään paljon nuhakuumeaikoina. Myöskin energian vajaatiloissa moksa on hyvä hoitoväline.

(Teksti lainattu pääosin Kiinalaisen lääketieteen yhdistys, Baihui ry:n sivuilta)